Egy dél-afrikai milliomos, Mark Shuttleworth szeretne lenni a második olyan turista, aki befizet egy űrutazásra. Ennek érdekében a férfi egy hónapig az oroszországi Csillagvárosban edz. Az utazásról szóló szerződést még nem írta alá Shuttleworth és az orosz űrhajózási hivatal, de valószínűleg a fokvárosi férfi a közeljövőben látogatást tehet az űrben.

Mark Shuttleworth dél-afrikai milliomos lehet a világ második "űrturistája". Az orosz űrhajózási hivatal tavasszal már lehetővé tette egy kaliforniai üzletembernek, Denis Titónak, hogy húszmillió dollárért cserében nyolc napot töltsön az űrben.

Shuttleworth jelenleg a Csillagvárosban edz, hogy kiderüljön, fizikailag alkalmas-e a nagy utazásra. Az űrhajózási hivatal szóvivője szerint a dél-afrikai férfi mellett rengetegen várakoznak arra, hogy befizessenek egy űrutazásra - írja az ABC.

Shuttleworth Internetbiztonsági technológiával foglalkozó vállalatát a múlt évben 500 millió dollárért vette meg az amerikai Verisign. A 27 éves férfi vállalkozását mindenfajta tőke nélkül szülei garázsában kezdte, de most akár az űrbe is eljuthat.

[origo]