Többszázezer ember vonul Genova utcáin, egyelőre békésen. Az [origo] helyszíni tudósítója jelentette: a tömeg hirtelen megtorpant, és a távolban füstcsíkot láttak. Valószínűleg a rendőrök könnygázzal próbálták megfékezni az egyelőre viszonylag nyugodtan haladó tömeget. Tudósítónk szerint a legnagyobb boldogságot az okozza, ha a genovaiak vödörrel lelocsolják őket.

Tüntetés Genovában
Genovába talán bejutni a legnehezebb. Az [origo] helyszíni tudósítójának is hiába volt Budapest-Genova vonatjegye, Velencében kiderült, ott ugyan nem száll át a Genovába tartó gyorsra, mivel nem indul. Szerencséjére azonban rátalált egy görög kommunista és egy dél-koreai emberi jogi harcos, akik megsúgták, hogy Milánóból indul egy kommunista vonat Genovába. Így csatlakozott tudósítónk a kommunistákhoz. Kijutni is csak velük tud majd, mivel a mostani szabályok szerint csak szervezett csoporttal lehet bemenni, viszont ugyanazzal a csoporttal is kell kijönni.

Jelenleg százezres tömeg hömpölyög Genova utcáin. Két dolgot minden tüntető megkapott ma reggel: egy térképét az engedélyezett útvonalról és egy La liberazione című újságot, amiben csak a halott fiúról vannak képek. Egy fotós ugyanis pont a lövés pillanatától kezdve megörökítette a gyilkosságot.

Egyelőre a tömeg nem túl feszült, csomóan fotózkodnak, a genovaiak vödörből öntik a teljesen leizzadt, kifáradt tömegre a vizet, amire a tüntetők "libera Genova" kiáltással válaszolnak.

A tömeg egyáltalán nem egységes, kis csoportok bár együtt, de egymástól egy kicsit távol vonulnak, és teljesen különböző jelszavakat skandálnak. Jól felismerhetők a legradikálisabb tüntetők, akik kihegyezett botokkal, sisakban belső barikádot képeznek. A pacifisták sokkal lazábban, nyugodtabban sétálnak, az anarchisták pedig tüskevárként nyomulnak előre.

A rendőrök egyelőre távol vannak a tömegtől, a meghatározott útvonaltól körülbelül 300-400 méterre felállított kordonon ülnek. A békésebb tüntetők mindenkit figyelmeztetnek: ne térjenek el a megadott útról, mert a rendőrök azonnal visszalökdösik őket az útról. Valószínűleg egy idő után kettészakad a tömeg, mivel a radikálisok ma mindenképpen be akarják venni a vörös zónát.

Magyari Péter tudósítása Genovából