Arkant a jugoszláv titkosrendőrség ölhette meg

A The Sunday Times szerint Milosevic titkosrendőrségének volt parancsnoka rendelte el Arkan, a hírhedt szerb hadúr megölését. A lap szerint ennek oka az alvilági üzleti befolyásért folytatott harc.

Slobodan Milosevic titkosrendőrségének volt parancsnoka rendelte el és szervezte meg Arkan, a hírhedt szerb milíciavezér megöletését, üzleti okokból - írta a The Sunday Times.

Arkant - igazi nevén Zeljko Raznatovicot - tavaly ölték meg Belgrádban több lövéssel. A vezető brit lapnak a Hágában is körözött néhai hadúr olasz ügyvédje azt mondta: Rade Markovic, a titkosszolgálat akkori vezetője 1999 őszén vizsgálatot indított az Arkan érdekeltségébe tartozó olajbirodalom ellen, s visszavonatta a "cég" három, a magyar határ mellett működő benzinkútjának működési engedélyét.

Giovanni di Stefano, az olasz ügyvéd szerint 400 ezer dollár készpénz átutalása után a benzinkutaknak ismét volt működési engedélyük, de Arkan és Markovic viszályát ennyi kenőpénz sem tudta elsimítani, s a konfliktus betetőzéseként Raznatovicot tavaly januárban a belgrádi Intercontinental szállodában agyonlőtték.

Di Stefano - akit a brit rendőrség kérésére, egy korábbi üzleti visszaélés ügyében az olasz hatóságok egy ideig kiadatási őrizetben tartottak - arra szólította fel az új szerb vezetést, hogy külföldi rendőrségek, leginkább a Scotland Yard bevonásával indítsanak független vizsgálatot az ügyben - írta a The Sunday Times.

Az ügyvéd szerint a már börtönben lévő Markovic, Milosevic tudta nélkül szervezte meg a merényletet, a brit lap által idézett nyugati diplomáciai források azonban ezt kétségesnek tartják. E források inkább azt tartják valószínűnek, hogy Arkannak azért kellett meghalnia, mert Milosevic fiával, Markóval rivalizált a cigarettacsempészet ellenőrzéséért, s igyekezett megakadályozni, hogy az ifjabb Milosevic összeálljon az egyik legfontosabb szállítóval, az albán maffiával.

Korábban:

Milosevics titkosrendőrei hatalmas mennyiségű kábítószert rejtegettek

Arkan állítólag ismerte gyilkosát