A volt bolgár cár bemutatta kormányát

A bolgár kormányfőjelölt, II. Simeon volt cár átadta a köztársasági elnöknek az új kormányt alkotó miniszterek névsorát. Miután az ex-cár mozgalma fölényesen győzött a június 17-ei választásokon, most a török kisebbséget képviselőkkel alakít kormányt.

A bolgár kormányfőjelölt, II. Simeon volt cár vasárnap átadta a köztársasági elnöknek az új kormányt alkotó miniszterek névsorát.

SzimeonA külügyminisztérium élére Szolomon Paszi kerül, egy nem kormányzati szervezet elnöke, amely Bulgária NATO-csatlakozásán munkálkodik. Gazdasági miniszternek és miniszterelnök-helyettesnek egy 31 éves pénzügyi szakértőt jelölt a Szimeon Szakszkoburgotszki polgári nevet felvett volt uralkodó. A tisztség várományosa a feltörekvő piacok elemzőjeként ismert Nikola Vaszilev, aki több londoni székhelyű bank munkatársa volt. A pénzügyminiszter a 35 éves Milen Velcsev lesz, a külső adósság átütemezésének specialistája, aki a londoni Merryl Lynch-nél is dolgozott.

A törvényhozás kedden szavaz bizalmat a kormánynak, amelyről a hírügynökségi jelentések kiemelik, hogy a 64 éves kormányfőjelölthöz hasonlóan a jövendő miniszterek többsége sem rendelkezik politikai tapasztalattal.

A volt bolgár cár Nemzeti Mozgalma átütő sikert aratott a június 17-i parlamenti választáson, most a török kisebbséget képviselő Mozgalom a Jogokért és a Szabadságért (DPS) elnevezésű párttal koalícióra lépve alakít kormányt.