Lékelik a Kurszkot

A Barents-tenger mélyén fekvő Kurszk atom-tengeralattjárón kiemelésén dolgozó orosz és norvég mélytengeri búvárok vasárnap megkezdték a sodronyok rögzítéséhez szükséges lékek kivágását.

Az orosz északi flotta szeveromorszki bázisán elmondták, hogy a búvárok előzőleg bemérték a lékek helyét - ezen szombaton és vasárnap délelőtt dolgoztak -, majd sablonokat és berendezéseket helyeztek el, s először a búvárhajó ötödik részlegénél (a parancsnoki híd mögött) láttak neki a lyukak kivágásához. Összesen 26 léket vágnak, amelyeken keresztül különleges, hidraulikus mozgatású kapcsokat engednek be, amelyek a külső burokba kapaszkodva teszik lehetővé a csaknem 24 tonnás tengeralattjáró kiemelését, a Giant uszály segítségével.

A Mayo különleges hajón, a búvárok bázisán már megkezdték az összeszerelését annak a vágóberendezésnek, amelynek segítségével augusztus elején elkezdik lemetszeni a teljesen szétroncsolódott orr-részt.

Igor Digalo, az orosz haditengerészet szóvivője előzőleg közölte, hogy felderítés során nem találtak fel nem robbant fegyvereket a Kurszk orrában, ahol a fegyverterem is volt. Az orosz szóvivő szerint így a hajó orrának levágása során a torpedók nem jelentenek majd veszélyt. Digalo úgy vélekedett, hogy a búvárhajó reaktorai teljesen biztonságos, lefojtott állapotban vannak. A kiemelésnél minden veszéllyel számoltak, még azzal is, hogy a Kurszk visszasüllyed a fenékre: a reaktorok azonban ezt a megterhelést is kibírnák.

Korábban:

Jelenleg nincs radioaktív sugárzás a Kurszk körül
2001. július 17.