Megérkezett Hágába Milosevic felesége

Megérkezett Hágába a volt jugoszláv elnök felesége. Mira Markovicot csak ügyvédje kísérte el az útra, menye otthonmaradt. A holland hatóságok valószínűleg csak arra adnak engedélyt az exelnök nejének, hogy férjét meglátogathassa a börtönben. Markovic három napot tölthet Hollandiában.

A volt jugoszláv elnök felesége megérkezett Hágába - jelentette a BBC. Mira Markovic tévésektől és fotósoktól övezve szállt fel Belgrádban a jugoszláv légitársaság menetrend szerinti gépére, de nem volt hajlandó nyilatkozni. Az útra ügyvédje kísérte el. A volt diktátor felesége múlt héten kapott vízumot, hogy meglátogathassa Milosevicet annak scheveningeni börtöncellájában.

Nem tartott Markovictyal menye, Milica Gajic. A holland hatóságok szerint Gajic is megkapta a vízumot, azonban nem jelent meg a holland követségen, hogy átvegye azt.

A hatóságok közölték, a háborús bűnökkel vádolt Milosevic felesége három napra kapott tartózkodási engedélyt. "Lehetősége lesz, hogy meglátogassa férjét a börtönben, majd hazatérjen Jugoszláviába" - közölte Frank de Bruin a holland külügyminisztérium szóvivője, majd hozzátette, valószínűleg csak arra kap engedélyt a volt elnök hitvese, hogy férjét meglátogathassa a börtönben.

A BBC információi szerint Markovic lakást szeretett volna kivenni arra az időre, amíg férje ellen folyik az eljárás a Nemzetközi Törvényszéken, hogy védelmére kelhessen a bíróság előtt. Az eljárás évekig is elhúzódhat.

Milosevicet a jugoszláv kormány külön döntése alapján adták ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, miután a kiadatását lehetővé tevő törvényt a jugoszláv alkotmánybíróság felfüggesztette.

Korábbi cikkünk:

Milosevic felesége Hágába utazott

(2001. július 19.)

Ajánlat:

A BBC cikke