Megtörték a tűzszünetet Macedóniában

Az EU közvetítésével 17 napja létrejött tűzszünet első komoly próbája volt vasárnap, amikor többórás tűzharcot vívtak egymással a macedón kormányerők és az albán lázadók a Tetovó feletti hegyekben.

Fegyveres macedón katonák Tetovónál
A macedón kormányerők vasárnap ismét összecsaptak az albán lázadókkal, ami a 17 napja tartó tűzszünet első komolyabb megszegését jelentette. A macedón védelmi miniszter a felkelőket vádolja a történtekért. Elmondta, hogy a Tetovó feletti hegyekben tűz alá vették a kormány erőit. Többórás tűzharc után nyugati diplomaták közvetítésével született meg a tűzharcot lezáró egyezség.

A tetovói lakosok arról számoltak be, hogy gépfegyvereket, aknavetőket és kisebb kézi fegyverek zaját hallották a város feletti hegyekből. A BBC jelentése szerint két macedón katona sérült meg.

Tetovót az albán kisebbség nem hivatalos fővárosaként tartják számon. A város márciusban egy hónapon át a kormányerők és a lázadók közötti komoly harcok színhelye volt. Azonban 17 napja az Európai Unió közvetítésével a szembenálló felek tűzszünetet kötöttek. Az EU jelentős szerepet játszott a politikai párbeszéd előmozdításában, de néhány napja megrekedtek a tárgyalások.

A nyugati diplomaták által javasolt indítvány ügyében – hogy javítsanak az albán nyelv státusán – a tárgyalások elakadtak. Az albán lázadók azért harcolnak, hogy véget vessenek a velük szemben tanúsított diszkriminációnak. A macedón hatóságok szerint azonban a lázadók megpróbálnak még több területet foglalni, hogy el tudjanak szakadni az országtól.