A szkopjei kormány védelmét követelte kedden a macedóniai főváros parlamentje előtt otthonát elhagyni kényszerült szlávok egy csoportja. Ezzel egy időben a macedón hatóságok indoklás nélkül lezárták a Macedónia és Koszovó közötti határátkelőket.

Az AP jelentése szerint mintegy 300 - más források szerint 150 - tetovói lakos tüntetett a szkopjei törvényhozás épülete előtt az albán felkelők által megszállt falvaik visszafoglalását követelve. A megmozdulás résztvevői - akiket saját állításuk szerint az albán szakadárok az elmúlt 24 óra alatt üldöztek el otthonukból - köveket dobáltak az intézmény felé, és megpróbálták megrohamozni a bejáratokat. A helyszínen tartózkodó rendfenntartók visszaszorították őket.

A koszovói ENSZ-misszió szóvivője, Andrea Angeli szerint az egyre fokozódó feszültséget jelzi, hogy a macedón hatóságok minden külön indoklás nélkül kedden lezárták a Macedónia és Koszovó között húzódó határszakaszt. A határt délután négy óra óta kizárólag macedón állampolgárok léphetik át.

A szkopjei kormány időközben éles kirohanást intézett a macedón konfliktus békés rendezésén fáradozó nemzetközi közvetítők ellen, azt állítva, hogy a NATO és szövetségesei támogatást nyújtanak a Szkopje ellen harcoló albán fegyvereseknek.