A marihuána legalizálásáról fog tárgyalni a brit parlament

Októbertől tárgyal a brit parlament arról, enyhítsék-e a kannabiszszármazékok használatának tilalmát. A kormánypárti képviselők és a közvélemény nagy része támogatja a tervet.

A brit parlament alsóháza az ősszel hozzákezd annak vizsgálatához, hogy enyhítsék-e a kannabisz alapú kábítószerek használatának törvényi tilalmát. A brit törvényhozás belügyi bizottsága októberben kezd tárgyalni a kérdésről Peter Lilley konzervatív képviselő kezdeményezésére. A marihuána legalizálását egyre többen - köztük sok politikus és a sajtó nagy része is - követeli az országban - írta a BBC.

A kérdésről tárgyaló bizottság munkájának alaposságát jelzi, hogy várhatóan megidézi Lord Irvine of Lairget, a felsőház elnökét (a Lordok Háza egyben a legfőbb fellebbviteli bírói fórum is Nagy-Britanniában). Emellett kikérik David Blunkett belügyminiszter véleményét is.

A munkáspárti kormány hivatalosan egyelőre ellenzi a brit kábítószer-törvények bármilyen mértékű lazítását, de a belügyminiszter szerint vitatkozni azért lehet a kérdésről. A kormány hivatalos álláspontjának ellentmond, hogy a BBC által megkérdezett 116 munkáspárti képviselő nagy többséggel támogatta a törvényenyhítés lehetőségének alapos megvizsgálását.

A parlamenti bizottság minden lehetséges oldalról körül akarja járni a kérdést. Tanulmányt készíttet arról, hogy az esetleges liberalizálás milyen hatással lenne a keresletre és a kínálatra, valamint a bűnözésre. Nagy-Britanniában a kábítószertörvények megsértéséért jelenleg akár életfogytig tartó börtönbüntetést is lehet kapni, ha a vétkest nagyobb mennyiségű kemény drog csempészésén vagy terjesztésén érik tetten.