A román kormány az RMDSZ nélkül tárgyal a státustörvényről

A román kormány nem tartja természetesnek és szükségesnek, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség részt vegyen azokon a konzultációkon, melyeket a magyar kormánnyal folytat a státustörvény kérdéséről.

Claudiu Lucaci a román kormány szóvivője hangsúlyozta, hogy az ilyen tárgyalásokon a román kormány kell hogy képviselje valamennyi román állampolgár érdekeit. A kormány képes erre, s amennyiben az RMDSZ-nek a kormánytól eltérő álláspontja van, azt annak a párbeszédnek a keretében fejtheti ki, amelyet a kormány valamennyi román párttal folytat erről a kérdésről.

A szóvivő kifejtette, hogy a kormányok álláspontjuk megalapozásakor konzultációt folytathatnak mindazokkal, "akiknek szava súllyal esik a latba", de ezek a kormányközi tárgyalásoktól külön, azokat megelőzve történnek.

Verestóy Attila, az RMDSZ szenátusi csoportjának vezetője kedden az EBESZ új kisebbségügyi főbiztosával tartott találkozója után kijelentette, hogy az RMDSZ természetesnek tartja részvételét a státustörvényről folytatott román-magyar konzultációkon.