Genovában szerdán délelőtt eltemették a G8-csúcs miatti zavargásokban meghalt olasz fiatalt. Carlo Giulianit több ezren, köztük politikusok kísérték utolsó útjára.

Eltemetik a Genovában lelőtt
fiút

Több ezer fős tömeg kísérte utolsó útjára Genovában Carlo Giulianit, a G8-csúcstalálkozó alatti zavargásokban meghalt fiatalembert. Egyházi szertartás nélkül, rokonai, barátai, szimpatizánsai jelenlétében temették el a fiatalt. Több politikus is, többek között a tartományi elnök, Marco Nesci is megjelent a búcsúztatáson - írta az Il Nuovo olasz internetes újság.

Giuliano Giuliani, az áldozat édesapja a következő szavakkal búcsúzott fiától: "Az esetből megtanulhattuk, hogy nem szabad elítélnünk egy fiatalt rongyos ruhája és piercingje miatt. A vad külső érző szívet takar." A temetésen az áldozat egyik barátja egy dalt énekelt gitárkísérettel. Amikor egy másik ifjú ismét szemrehányásokkal kezdte illetni a rendőrséget, a tömeg rámordult: "elég, elég". A koporsót az olasz bajnokcsapat, az AS Roma zászlaja borította, mivel a római születésű Giuliani a futballcsapat szurkolója volt.

A tüntető fiatalembert egy fiatal csendőr lőtte agyon közvetlen közelről, amikor Giuliani éppen egy poroltó készüléket akart egy rendőrségi terepjáróra dobni. A globalizációval szembehelyezkedő, fekete ruhába öltözött álarcos tüntetők a liguriai kikötőben vívták a legsúlyosabb utcai harcokat a rendőrökkel a 7 legfejlettebb ipari ország és Oroszország (G8) vezetőinek hét végi csúcstalálkozója idején.

A rendőrség genovai bevetése ellen kedd este tízezrek tüntettek szerte Olaszországban. "Gyilkosok" - hirdette az egyik transzparens Rómában. A 21 éves csendőr ellen, akinek fegyvere kioltotta Giuliani életét, emberölés miatt eljárás indult. A baloldali ellenzék Rómában bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt terjeszt elő Claudio Scajola belügyminiszter ellen.

 [origo]