Etna: újabb lávafolyam

Az átmeneti nyugalom ellenére nem szűnt meg az Etna aktivitása, szerdán délután újabb lávafolyam indult meg, ezúttal gyorsabban, mint az elmúlt napokban. Továbbra is rendkívüli állapot van életben Cataniában és a hegyoldal kis településein.

Szerdán, 24 órás pihenő után ismét elindult az Etna oldalán hömpölygő lávafolyam - számolt be róla a la Repubblica. Néhány tíz méter is elég volt ahhoz, hogy végleg tönkretegye a közeli sípálya néhány létesítményét. A láva jelenleg természetes mederben halad, bár óvintézkedésként az elmúlt napokban több terelőgát is épült. Az útgyaluk jelenleg is folyamatosan dolgoznak, a markolók pedig felhasználják a napok óta felgyűlt több méteres hamuréteget is a gátak építéséhez. A már megszilárdult, fekete rétegen átbukva indult meg az új folyam, az eddigieknél kicsit gyorsabban.

Vulkanológusok és a polgári védelem emberei repülőgépekkel köröznek a terület fölött, hogy szükség esetén mielőbb utasításokat adhassanak a további intézkedésekre. A környéken összesen körülbelül 20 ezer ember él, de sok turista és fotós is a hegyen figyeli az eseményeket. Leszerelték a tűzhányóra vivő felvonó kabinjait, mielőtt azok is elpusztulnának. Folytatják a munkát a tűzoltó-helikopterek, mert a hegyoldalon csúszó láva mindent meggyújt maga körül. A hamueső sem szűnt meg, egy nagyobb mennyiség kilövellése alkalmával több száz fürdőző menekült a tengerparti strandokról a fekete hamu elől. Nem látható előre, mi lesz a sorsa a leginkább veszélyeztetett Nicolosi és Pedara településeknek, de egy számítógépes modell alapján egyes tudósok azt mondják, nem arra veszi útját a folyam. Jelenleg néhány kilométerre van az izzó anyag a község határától.

[origo]

Ajánlat:

Térkép az Etnáról