Az átmeneti nyugalom ellenére nem szűnt meg az Etna aktivitása, szerdán délután újabb lávafolyam indult meg, ezúttal gyorsabban, mint az elmúlt napokban. Továbbra is rendkívüli állapot van életben Cataniában és a hegyoldal kis településein.

Szerdán, 24 órás pihenő után ismét elindult az Etna oldalán hömpölygő lávafolyam - számolt be róla a la Repubblica. Néhány tíz méter is elég volt ahhoz, hogy végleg tönkretegye a közeli sípálya néhány létesítményét. A láva jelenleg természetes mederben halad, bár óvintézkedésként az elmúlt napokban több terelőgát is épült. Az útgyaluk jelenleg is folyamatosan dolgoznak, a markolók pedig felhasználják a napok óta felgyűlt több méteres hamuréteget is a gátak építéséhez. A már megszilárdult, fekete rétegen átbukva indult meg az új folyam, az eddigieknél kicsit gyorsabban.

Vulkanológusok és a polgári védelem emberei repülőgépekkel köröznek a terület fölött, hogy szükség esetén mielőbb utasításokat adhassanak a további intézkedésekre. A környéken összesen körülbelül 20 ezer ember él, de sok turista és fotós is a hegyen figyeli az eseményeket. Leszerelték a tűzhányóra vivő felvonó kabinjait, mielőtt azok is elpusztulnának. Folytatják a munkát a tűzoltó-helikopterek, mert a hegyoldalon csúszó láva mindent meggyújt maga körül. A hamueső sem szűnt meg, egy nagyobb mennyiség kilövellése alkalmával több száz fürdőző menekült a tengerparti strandokról a fekete hamu elől. Nem látható előre, mi lesz a sorsa a leginkább veszélyeztetett Nicolosi és Pedara településeknek, de egy számítógépes modell alapján egyes tudósok azt mondják, nem arra veszi útját a folyam. Jelenleg néhány kilométerre van az izzó anyag a község határától.

[origo]

Ajánlat:

Térkép az Etnáról