Jimmy Carter csalódott Bush eddigi munkájában

Jimmy Carter volt amerikai elnök szokatlan módon mélységes csalódottságának adott hangot George Bush jelenlegi elnök eddig felmutatott eredményeivel kapcsolatban egy lapinterjúban. Az 1976 és 1980 közötti elnök éles hangnemben bírálta Bush-t, elsősorban külpolitikai kudarcai miatt.

Jimmy Carter
A bírálat azért szokatlan, mert az Egyesült Államokban az elnökök az íratlan szabályok szerint nem bírálják
utódaikat.Carter ellenben a szabályt megtörve kijelentette: "Szinte mindenben csalódtam, amit eddig csinált". Az egykori georgiai kormányzó Bush szemére vetette azt, hogy a 2000. évi hajszálon múlott választási győzelme után nem közeledett a mérsékelt demokratákhoz és republikánusokhoz. Szerinte a döntéshozatalból kiszorultak a mérsékeltek, mint például Colin Powell külügyminiszter.

A Georgiában élő volt elnök kikelt Bush ellen, amiért nem gyakorolt nyomást Izraelre a ciszjordániai és gázai zsidó telepek eltávolítása érdekében. Szerinte a tíz hónapja tartó közel-keleti erőszakhullámot a zsidó telepek miatt érzett palesztin elkeseredettség lobbantotta lángra. A visszavonult politikus az idősebb George Bush volt elnök határozott Közel-Kelet-politikájánál hátrányosabbnak nevezte az ifjabb Bush magatartását. Carter a Bush által előtérbe tolt rakétapajzs-elképzelést pedig technikailag nevetségesnek nevezte, amely véleménye szerint újraindítja majd az atomfegyverkezési versenyt.

George W. Bush Koszovóba látogatott