Létrejött a tűzszüneti megállapodás Macedóniában

A NATO-nak szerdán sikerült elnyernie a macedón kormányerők és az albán nemzetiségű felkelők támogatását a három napon át tartó harcok következményeként romba dőlt tűzszünet helyreállításához.

A Pieter Feith NATO-különmegbízott közvetítésével létrejött megállapodás alapján a Nemzeti Felszabadító Hadsereg (UCK) gerillái csütörtökön reggel 6 óráig visszavonulnak azokról a területekről, amelyeket a július 6-i tűzszünet kezdete óta foglaltak el. A fegyveresek kivonulása lehetővé teszi a másutt menedéket keresett macedón falusiak visszatérését. A NATO a gerillák értésére adta, hogy magatartásukkal kisiklatnak egy olyan politikai folyamatot, amelyet pedig állítólag támogatnak - jelentette a Reuters diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A megállapodást az UCK részéről Ali Ahmeti politikai vezető látta el kézjegyével. A megállapodást elfogadta a szkopjei kormány is, amely a felkelők visszavonulása fejében vállalta, hogy csapatai önmérsékletet tanúsítanak az ingatag, többségében albánok lakta Tetovo város körzetében. A felkelők elfoglalta falvakból származó macedónok kedden este Szkopjéban tüntetést tartottak, amely Nyugat-ellenes zavargássá fajult. A tüntetők azt állították, hogy az UCK fegyveresei űzték el őket falvaikból, amelyek a Tetovóból a koszovói határra vezető út mentén fekszenek.

A szerdán létrejött egyezség alapján tervet dolgoznak ki annak érdekében, hogy a szláv nemzetiségű lakosok a lehető leghamarabb visszatérhessenek falvaikba. A fegyveres felkelőknek mintegy fél kilométernyit kell visszavonulniuk jelenlegi állásaikból, ami a Reuters által idézett diplomáciai forrás szerint a vitatott útsáv teljes demilitarizálását jelenti.

A tűzszünet helyreállítása lélegzetvételnyi időhöz juttatja a béketárgyalások felújításán fáradozó nyugati megbízottakat.