A cápaőrület bosszantja a minisztert

Bosszúsan nyilatkozott a cápaőrült turistákról egy ausztrál miniszter, miután nagy fehér cápákat simogató turistákról készült felvételek kerültek nyilvánosságra. A környezetvédelemért felelős politikus törvényekkel védené a felelőtlen turistákat.

Egy ausztráliai miniszter közölte, új törvényeket fontolgat, hogy "megóvják azokat az ostoba turistákat, akik képtelenek vigyázni magukra". Iain Evans, Dél-Ausztrália állam környezetvédelmi minisztere annak kapcsán nyilatkozott, hogy nyilvánosságra kerültek olyan filmfelvételek, amelyeken turisták nagy fehér cápákat simogatnak - jelentette a BBC.

A tévéfelvételeken több, turistákkal rakott kishajó volt látható, amint körülvett egy bálnatetemet, nem messze Adelaide-tól. A valószínűleg természetes halállal elhunyt bálna körül legalább egy tucat fehér cápa nyüzsgött, nagy darabokat tépve ki a tengeri emlős húsából. A turisták a cápák fejét paskolták, egy ember még a halott bálnára is felmászott, hogy pózoljon az őt fényképezőknek.

A minisztert sokkolta a turisták felelőtlensége. “Ezek az élőlények nem játékok” - közölte mérgesen Iain Evans. A miniszter szerint “…világos, hogy törvényekkel kell védeni azokat az embereket, akik túl ostobák ahhoz, hogy vigyázzanak magukra”.

Az ausztrál környezetvédelmi törvények többek között tiltják, hogy emberek 100 méternél jobban megközelítsenek egy élő bálnát. Evans kiterjesztené a tiltást a halott bálnákra is.

Az ausztráliai vizek a világ legveszélyesebbjei közé tartoznak. Tavaly a cápatámadások száma rekordnagyságot ért el. A világ összes - kétezer - cápatámadása közül tíz végződött halállal, ezek közül három ausztrál vizeken történ, ahol a nagy fehér cápák támadtak. Három másik ausztráliai haláleset is nagy valószínűséggel cápák számlájára írható, de az áldozatok maradványait vagy meg sem találták, vagy olyan sokat voltak a vízben, hogy nem lehetett megállapítani, haláluk előtt vagy után harapták meg őket a ragadozók.

Szakértők szerint elsősorban a túlhalászással okolható a megszaporodott cápatámadások száma, mivel a csökkenő halmennyiség a parthoz közelebbi vizekbe kényszeríti a ragadozókat - írja a BBC.

Ajánlat:

A cápatámadásokról

A fehér cápákról