Kínozták, megalázták a genovai tüntetőket a rendőrök

Neve és rangja elhallgatását kérő rendőr beszámolóját írta meg a la Repubblica a genovai tüntetések színfalai mögött zajló eseményekről. Arról beszélt, mi történt a különleges osztagok kaszárnyájában a tüntetés alatt: rugdosás, verekedés, bántalmazás, miközben a rendőrök azt mondták egymásnak: csak nyugalom, felsőbb utasításra tesszük.

"Egy héttel korábban megérkezetek a büntetés-végrahajtók különleges osztagai, sok száz ember. Műveletlen, minden parancsot teljesítő, könnyen befolyásolható fiúk. Érkezésüknek a genovai rendőrök közül is sokan örültek. Az akciók során a genovai hatóságokat és a helyi rendőrséget szinte teljesen félreállították.Van, aki azt állítja, Rómából egyértelmű parancs érkezett, mindenáron letartóztatásokat akarnak. Kevesebb tüntetőre számítottak, annyi ember, amennyi azokban a napokban Genovában összegyűlt, komoly zendülést robbanthatott volna ki. A hatóságok ettől a tudattól csak még célratörőbben akarták minden zavargásnak elejét venni.

A Bolzaneto csendőrkaszárnya szinte lágerré alakult át. Hétfőn megérkezett a különleges osztag, vezetőjük figyelemreméltó tapasztalatait évekkel ezelőtt egy börtönlázadás véres leverésénél szerezte. A terepszínű ruhás, fekete, sokzsebes mellénybe öltözött, gumibottal, bilinccsel, rádiótelef onnal, pisztollyal felszerelt rendőrök birtokba vették a kaszárnyát, és nagy részét börtönné alakították, kisebb orvosi részleggel ellátva. A tornateremben folyt az azonosítás, mindenkit először oda szállítottak, a papírjait kérték, és saját bélyegzőkkel lepecsételték. A közelben álló kis épületet a csúcs idejére szabályos kis börtönné építették át.

Az őrizetbe vettek jogairól azokban a napokban teljes egészében megfeledkeztek. Szombat éjjel folyamatosan érkeztek a vaskapun át a furgonok, bennük a megvert fiatalokkal. Az eltört karokról, lábakról természetesen sosem derül ki, hogy még az utcai verekedésekben, vagy már a rendőrök között sérültek-e meg. Az előtérben a fallal szembe állították őket, hosszú ideig, néhányuknak a falba verték a fejét. Volt aki összevizelte magát, egy fiú vért hányt, de senki nem törődött vele, volt, akit énekeltettek, és ha nam akart, újabb ütéseket kapott. Még most is érzem az orromban azoknak az előállítottaknak a bűzét, akiknek nem engedték meg, hogy kimenjenek a mosdóba. A lányokat a gumibotokkal molesztálták. Megpróbáltam erről beszélni a genovai kollégáimmal, és azt válaszolták: nem kell félni, nem lesz semmi bajunk, minden, ami itt folyik, felsőbb utasításra történik.

A genovai rendőrök nagy része ezalatt a vörös zóna körül teljesített szolgálatot, vagyis a legveszélyesebb helyeken került folyamatosan összetűzésbe a tömeggel. A kaszárnyában néhányan közbe akartunk lépni, de a rómaiak leállítottak minket. Ha nem érkeznek meg a különleges alakulat emberei, kevesebb vér folyt volna Genovában. Mi, genovai rendőrök most szégyenkezve járunk a városunkban."