Ártatlannak vallotta magát a horvát tábornok

A háborús bűnökkel vádolt horvát tábornok nem vallotta magát bűnösnek a hágai Törvényszék előtt. Ademit szerb civilek meggyilkolásával vádolják.

"Egyáltalán nem vagyok bűnös", mondta ismételte többször Rahim Ademi, a horvát tábornok háborús bűnökkel vádolt tisztje az ENSZ hágai törvényszéke előtt tartott előzetes meghallgatásán.

A vádirat öt pontból áll. A főügyész szerint az albán származású, 47 éves Ademit egyebek mellett szerb civilek meggyilkolása, üldözése, falvaik és városaik kifosztása, lerombolása miatt terheli felelősség.

A tábornok, aki szerdán önként jelentkezett a hágai ENSZ-törvényszéken, kijelentette: magatartása, amelyet Horvátország 1991 és 1995 közötti, Jugoszláviával vívott függetlenségi háborúja során tanúsított, feddhetetlen.

Fogva tartásának körülményeiről azt mondta, hogy nincs panasza, egészségi állapota jó.

A törvényszék szerint Ademi 1993 szeptemberében a Gospic térségében fekvő Medak beékelődés visszafoglalására indított támadás alatt követte el a háborús és emberiség elleni bűntetteket. Akkoriban a gospici katonai körzet parancsnokaként a horvát erőket vezette a fellázadt krajinai szerbek ellen.

Korábban:

Önként ment Hágába a horvát tábornok