Az EU is értekezne a rakétaelhárító rendszerről

André Flahaut belga védelmi miniszter háromnapos ukrajnai látogatása során azt nyilatkozta, hogy amennyiben az Egyesült Államok és Oroszország megállapodik a rakétaelhárító rendszerekről, Európa is beleszólást kér a programba.

George Bush amerikai elnök a Brüsszelben tartott NATO-csúcstalálkozón személyesen is megígérte európai szövetségeseinek, hogy az Egyesült Államok mindvégig konzultál velük a Washingtonban tervezett rakétavédelmi rendszer kiépítéséről, sőt részvételt is ajánlott nekik a programban. Condoleezza Rice nemzetbiztonsági főtanácsadó moszkvai tárgyalásai és az érlelődő megállapodás a kétoldalú tárgyalásokról érezhetően meglepte a nyugat-európai kormányokat, ennek tükröződése a belga védelmi miniszter ukrajnai kijelentése.

Flahaut katonai küldöttség élén tett látogatást Ukrajnában, hogy a kétoldalú védelmi kapcsolatok fejlesztéséről tárgyaljon. A belga hírügynökség jelentése szerint Flahaut a sajtóértekezleten kijelentette, hogy szükség van "egy európai védelmi rendszer létrehozására", amely a NATO kiegészítéseként működne, s "e két struktúra együtt biztosítja a békét és a stabilitást" szerte a világon.

Ukrán részről ugyanezen a sajtóértekezleten kijelentették, hogy Ukrajna is szívesen részt vesz a leendő közös európai gyorsan bevethető erőben.