Brit nem a cseh cigányokra

Egy roma és egy fehér újságírónő azonos feltételekkel próbált Nagy-Britanniába utazni. A fehér mehetett, a roma fennakadt a brit bevándorlási ellenőrök hálóján. Az esetet rejtett kamerával rögzítették. A bevándorlási képviselők munkájáról a brit és a cseh kormány még februárban állapodott meg.

A prágai repülőtéren dolgozó brit bevándorlási tisztek nem engedtek Nagy-Britanniába utazni egy cseh roma televíziós újságírót, fehér kolléganőjének viszont minden további nélkül megadták az utazási engedélyt.

Az esetről rejtett kamerával felvétel készült, amelyet szerda este mutatott be a cseh közszolgálati televízió annak bizonyítására, hogy a brit illetékesek a Nagy-Britannia és Prága közötti közvetlen járatokon utazni kívánó személyek esetében "előzetes ellenőrzést" alkalmaznak.

A riportfilmből kiderült, hogy Richard Samko és Nora Novakova a brit bevándorlási tisztek előtt azonos úti célt jelölt meg, ugyanazt a személyt nevezték meg meghívó félként, azonos havi fizetésről hoztak kimutatást, és még a náluk lévő pénzmennyiség (200 dollár) összege is megegyezett.

"Kolléganőm öt perc alatt átesett az ellenőrzésen minden probléma nélkül. Engem 25 percen át faggattak, s végül a brit tiszt megtagadta az utazási engedélyt" - mondta Samko. A tiszt azzal indokolta döntését, hogy nem bizonyított Samko nagy-britanniai utazásának turista jellege. Másnap a roma újságíró ismét próbálkozott, de újra ugyanazzal a tiszttel találta magát szembe, aki másodszor is elutasította, csak akkor már sokkal agresszívebb hangnemben.

A brit bevándorlási hivatal alkalmazottjai, akik a múlt hét szerdájától a prágai Ruzyne repülőtéren ellenőrzik a szigetországba utazókat, eddig több tucat cseh állampolgár, többségében cigány utas nagy-britanniai útját akadályozták meg.

Az ellenőrzésről a cseh és a brit kormány februárban állapodott meg. A britek így szeretnék megakadályozni, hogy csökkenjen a Nagy-Britanniában menedéket kérő csehországi romák száma, a csehek pedig így kívánják elkerülni, hogy a szigetország vezetése ismét vízumkényszert vezessen be a közép-európai ország állampolgáraival szemben.

Korábban:

A cseh légitársaság G betűvel jelölte meg roma utasait

Egyes cseh munkaügyi hivatalokban megjelölték a roma nyilvántartottakat