Befészkelte magát a tébécé a diszkókba

Angol orvosok vizsgálata alapján a tüdővész teljesen új, ellenállóbb kórokozója ütötte föl a fejét Londonban. A zsúfolt diszkók, bárok meleg levegője ideális közeg a bacilusok terjedésére.

A tuberkolózis az angol főváros diszkóiba is befészkelte magát. Az eddigi adatok szerint már van egy halálos áldozata, a megbetegedettek száma pedig 60 és 100 között van. A tbc-vel foglalkozó egészségügyi központ felelőse, Francis Drobniewski professzor számolt be erről a sajtónak szerdán.

Újfajta bacilus fertőz, mondta az orvos, sokkal veszélyesebb és erősebb, mert az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy ellenáll az antibiotikumoknak. Laborvizsgálatokkal azt is igazolták, hogy ez a különleges kórokozó meglehetősen gyorsan terjed. Az egészségügyi hatóságok rendkívüli megelőző intézkedésekről tárgyalnak, annál is inkább, mert az egyik tébécés beteg már meghalt, egy másik pedig heves asztmás roham során vesztette életét.

Miután a megfertőződött londoni pácienseket kikérdezték, kiderült, hogy szinte valamennyien járnak diszkóba. A vizsgálatokat végző egészségügyi központ munkatársai szerint a bacilus terjedésére a legalkalmasbb terep a diszkó, a zsúfolt bár, pub, ráadásul ezeken a helyeken általában meleg van, amit a bacilusok nagyon szeretnek. A kutatók megkockáztatják a kijelentést, hogy az angol fővárosba 6 évvel ezelőtt egy nigériai diák hozta be az ott addig teljesen ismeretlen kórokozót.