Megkezdték a kivonulást Tetovo környékéről az albán lázadók

Az albán fegyveresek megkezdték a kivonulást Tetovo környéki állásaikból. Szkopjéba nemzetközi küldöttség érkezett, amely meg akarja menteni a többször megsértett tűzszünetet.

A fegyveres albán csoport, a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (UCK) tagjai a júliús 6-i tűzszünetet sorozatosan megsértve foglalták el újból állásaikat Tetovo város körül. Helyszíni jelentések szerint megkezdték a kivonulást. A hírt az időközben Szkopjéba ékező George Robertson NATO-főtitkár jelentette be.

Robertson kíséretében utazik Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Mircea Geoana, az EBESZ soros elnöke.

Más források - köztük a macedón védelmi minisztérium is - megerősítették a gerillák kivonulását, és közölték, hogy eddig nem történt incidens. A jelentések szerint a lázadók megkezdték az útakadályok és barikádok eltávolítását is.

"Leka", az albánok egyik parancsnoka csütörtökön reggel még azt mondta, a gerillák nem távoznak az általuk elfoglalt térségből, mert az ottani polgári lakosság segítséget és védelmet kért tőlük.

Robertson reméli, hogy az albánok el fogják ismerni kötelezettségeiket. Hozzátette: amennyiben a trojka tagjai képesek lesznek visszaterelni a tárgyalásokat a medrükbe, akkor sikerülhet megmenteni Macedóniát a mészárlástól és vérontástól. Robertson bízik abban, hogy az albánok felismerik: bizalmon alapuló kötelezettséget vállaltak.

Mircea Geoana úgy fogalmazott, hogy a trojka macedóniai jelenlétével az összetartást kívánja demonstrálni a feleknek.