Nem vizsgálják a genovai rendőri túlkapásokat

Az olasz jobboldali kormánytöbbség elutasította csütörtökön a baloldali ellenzék követelését, hogy parlamenti vizsgálóbizottság tárja fel annak a rendőri erőszaknak a hátterét, amely a Nyolcak - a legfejlettebb ipari országok és Oroszország - múlt heti genovai csúcstalálkozója idején megnyilvánult a globalizációellenes tüntetőkkel szemben.

Silvio Berlusconi kormányfő pénteken a szenátus előtt vonja meg a genovai csúcs mérlegét. A törvényhozás alkotmányügyi bizottsága, illetve annak kormányoldala formai okra hivatkozva vetette el a bizottság felállítására tett ellenzéki javaslatot: elnöke szerint "nincs értelme", minthogy az Olajfa ellenzéki tömörülés már beterjesztette bizalmatlansági indítványát Claudio Scajola belügyminiszter ellen, és azt a szenátus augusztus 3-án vitatja meg.

Az indítványnak gyakorlatilag semmi esélye sincs az elfogadásra, a májusi választások eredményeként létrejött kényelmes jobboldali többség szilárdan áll. Az ellenzéken kívül a sajtó is mind több, a hatóságokat elmarasztaló beszámolót ismertetett az elmúlt napokban.

A csúcstalálkozó ellen tiltakozó aktivistákat vasárnapra virradóra ért rendőrroham a bírálatok fő tárgya. A lerohant iskolai épületben hírek szerint provokálatlan, de rendkívüli durvasággal léptek fel a rendőrök. Akkor 90 embert tartóztattak le. Csütörtökön már csak három külföldit tartottak fogva.