Telefonált híveinek Milosevic

Hágai cellájából telefonált, és egységre szólította híveit a háborús bűnökkel vádolt Milosevic exelnök, aki továbbra is elnöke a pártnak. A hatalomból kiszorult szocialisták pártja vezetési gondokkal küzd.

Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök egységre hívta fel párthíveit, amikor a hágai törvényszék börtönéből telefonon bekapcsolódott egy tanácskozásukba - közölte Branko Ruzic szóvivő.

A hivatalosan továbbra is Milosevic vezette Szerbiai Szocialista Párt (SPS) szóvivője elmondta: a volt elnök hágai börtönéből szerdán kapcsolódott be a párt felső vezetőinek és parlamenti képviselőinek kibővített tanácskozásába, akiket a pártegység megőrzésére szólított fel, és sürgette minden jugoszláv hazafias erő összefogását.

A jugoszláv elnöki tisztségből tavaly októberben távozni kényszerült Milosevicet az SPS tavaly novemberi kongresszusán ismét pártelnökké választotta, e döntést pedig ismét csak pártkongresszus változtathatja meg.

Az SPS jelenleg a legerősebb parlamenti ellenzéki párt Szerbiában, amely a tavalyi választásokon szorult ki a hatalomból, idén nyáron pedig újabb súlyos csapást mért rá Milosevic kiadatása. Az SPS néhány tüntetést szervezett, de felhagyott a tömegmegmozdulásokkal.

Az SPS vezetési gondokkal küszködik, mert szigorú hierarchia érvényesült benne, de a hágai kiadatás után a vezető tisztségviselők nem érintkezhetnek akár naponta Milosevictyel, mint hatalmi visszaélés gyanúja miatt elrendelt áprilisi belgrádi őrizetbe vétele után. A politikai vereségek, a program- és stílusváltás kérdése, a vezetési gondok hosszú távon pedig az SPS fennmaradását is befolyásolhatják.

Milosevicet június 28-án adta ki Belgrád a hágai Nemzetközi Törvényszéknek, amely koszovói háborús bűnökkel vádolja a politikust és több volt közeli munkatársát.

Ruzic nem zárta ki újabb hágai kiadatás lehetőségét, de azt hangoztatta, hogy az SPS nem fog változtatni tevékenysége keretein, a pártvezetés feladata a döntések meghozatala, a pártszerveké pedig azok végrehajtása.