Augusztusban kettészakad a szlovák koalíció

Duray Miklós, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja alelnöke szerint augusztus végén pártja mindenképpen kilép a szlovák kormányból. Végleges döntés csak a párt augusztus végi ülésén várható.

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja (MKP) augusztus második felében kilép a kormánykoalícióból - mondta pénteken az MTI-nek Duray Miklós, az MKP alelnöke. Duray a lépést azzal indokolta, hogy a szlovákiai magyarok számára hátrányos közigazgatási törvény elfogadásával nyilvánvalóvá vált, hogy az 1998-ban alakult szlovák kormánykoalíció már csak papíron létezik. Duray szerint a szlovák parlamentben ugyanis egy olyan politikai tábor állt össze, amelynek a mozgatórugója a magyarellenesség.

Duray kijelentésével ellentétben az [origo]-nak nyilatkozó MKP-tagok korábban azt mondták, hogy csak a párt országos tanácsának augusztus végi ülésén születik végleges döntés arról, kilépjenek-e a kormányból. Az azonban már a szlovák parlament július 4-i döntése után is valószínűnek tűnt, hogy kilép az MKP a Dzurinda-kormányból.

A szlovák parlament ugyanis leszavazta azt a közigazgatási törvénytervezetet, amely létrehozott volna egy magyar többségű megyét is. A döntés szerint az országban nem tizenkét megye és tizenkét megyei önkormányzat, hanem nyolc megye és nyolc megyei önkormányzat jön létre. Ezzel megerősítették a Meciar-kormány által megteremtett korábbi közigazgatási állapotokat. Így nem jön létre a magyarok statisztikai többségét szavatoló közigazgatási egység sem, amelynek kialakítását a Magyar Koalíció Pártja szorgalmazta.

A magyar párt, annak ellenére, hogy a leszavazott közigazgatási reform miatt kilépni készül a kormányból, elképzelhetőnek tarja, hogy a későbbiekben kívülről támogatnák Dzurindát - mondta korábban Pokstaller Lívia, az MKP sajtótitkára.