Berlusconi a Genovában történtek kivizsgálását ígéri

Az olasz miniszterelnök pénteken megfogadta, hogy kormánya nem próbálja véka alá rejteni azoknak a vizsgálatoknak az eredményét, amelyeket a genovai globalizációellenes tüntetőkkel szembeni rendőri túlkapásokról szóló állítások valóságtartalmának feltárására indítottak.

"Ha voltak visszaélések vagy túlkapások, akkor azokat a belső vizsgálat, valamint az ügyészségi vizsgálatok fel fogják tárni" - ígérte a konzervatív Silvio Berlusconi, aki szenátusi beszámolójában sajnálkozott a múlt hét végi G8-csúcs "diplomáciai és politikai sikerét" beárnyékoló drámai események miatt. Mint arról az [origo] helyszíni tudósítója beszámolt, a csúcs alatti heves összetűzések és rendőri baklövések közepette több mint 230-an sebesültek meg, egy tüntetőt pedig egy segédcsendőr agyonlőtt.

Vittorio Agnoletto, a mintegy ezer globalizációbíráló csoportot összefogó Genovai Szociális Fórum szóvivője közölte, hogy 18 személyt, főleg külföldieket hiába keresnek az összetűzések óta. Az olasz igazságszolgáltatás fél tucat vizsgálatot indított. A genovai államügyészség annak feltárására koncentrál, alkalmaztak-e erőszakot a biztonsági erők a tüntetőkkel szemben, különösen a letartóztatottak szállítása közben és a fogházakban.

Genovai vizsgálóbírók előzetes összegzése szerint a rendőrség által foganatosított 225 őrizetbe vétel közül 149 volt jogilag megalapozott - 76 tehát nem. Összesen 176 tüntetőt börtönöztek be, közülük pénteken 49-et tartottak még mindig fogságban. Ez utóbbiak közül 45-en a Fekete Tömb (Black block) nevű, németországi gyökerű, független csoporthoz tartozhatnak. A szabadlábra helyezettek közül 29-nek a mozgását korlátozták.

Claudio Scajola belügyminiszter panaszkodott a szenátusban, amiért "a biztonsági erőket ültették a vádlottak padjára a rendbontók helyett, akik városi gerillaharccá változtattak egy békés demonstrációt". Massimo D'Alema volt miniszterelnök, az ellenzéki baloldali demokraták elnöke viszont a genovai csúcs "meglehetősen szerény" eredményeit szembeállította "az elviselhetetlen fasiszta erőszakkal, a chileire emlékeztető elnyomással".

A baloldali ellenzék a jövő héten bizalmatlansági indítványt tervez Scajola ellen a szenátusban, miután csütörtökön hiába próbálta elérni parlamenti vizsgálóbizottság alakítását. A német kormány pénteken kérte az olasz kabinetet, hogy vizsgálja ki a tüntetőkkel szembeni esetleges túlkapásokat. Benita Ferrero-Waldner osztrák külügyminiszter ellenben Bécsben biztosította olasz kollégáját, Renato Ruggierót, hogy teljes mértékben megbízik az olasz igazságszolgáltatásban. Ferrero-Waldner közölte, hogy az osztrák főkonzul felkereste a még olasz fogházakban őrzött 17 osztrákot, konstatálva: állapotuk korántsem annyira aggasztó, mint azt a sajtó terjesztette. A néppárti külügyminiszter megjegyezte, hogy egyes letartóztatottak már korábban a rendőrség látókörébe kerültek, és nem kellene csodálkozniuk, ha kihallgatják őket. A két külügyminisztert néhány tucat tüntető fogadta a Ballhausplatzon, füttyszóval és trágár szitkokkal.

Az európai ügyekben illetékes spanyol államtitkár csütörtökön "szomorú fasiszta jelenetnek" bélyegezte a globalizációellenes mozgalmak genovai fellépését, amire az EU-elnökséget 2002 első felében átvevő madridi kormány már felkészült. Ramón de Miguel szerint ilyesminek nincs létjogosultsága az épülő "szolidáris és humánus Európában". Az ellenzéki Spanyol Szocialista Munkáspárt viszont magyarázatot kért José María Aznar miniszterelnök konzervatív kormányától, hogy miképpen érhette ilyen durva bánásmód a globalizáció árnyoldalai ellen tiltakozó spanyolokat Itáliában.

A Zöldek eurotörvényhozói pénteken úgy vélték, hogy az Európai Parlamentnek foglalkoznia kell a genovai rendőrök túlkapásaival. Az olasz és a francia Zöldek szintén vizsgálóbizottság alakítását szorgalmazták kormányaikhoz intézett leveleikben. Az Amnesty International nemzetközi emberjogvédő szervezet ugyancsak független vizsgálat kezdeményezésére készül a londoni központjába beérkező panaszok és tanúvallomások alapján.