Folytatódnak a macedón béketárgyalások

A macedóniai szláv és albán pártok pénteken Tetovóban felújítják a múlt héten megszakadt béketárgyalásokat. A felek között már csütörtökön megtörtént az első kapcsolatfelvétel, de azon érdemi kérdéseket még nem érintettek.

Ljubcso Georgievszki macedón kormányfő szerint az újabb tárgyalások helyszínéül a jó szándék jeleként választották Tetovót, amely a nemzetiségek közötti együttélés jelképe. A macedóniai albán pártok azért vonultak ki a tárgyalásokról, mert a szkopjei vezetés elutasította a James Pardew és Francois Léotard nyugati békeközvetítők által kidolgozott rendezési tervet, amely előirányozta volna az albánok részarányának növelését a rendőrségnél és az albán nyelv hivatalossá tételét azokban a térségekben, ahol meghaladja a 20 százalékot az albán nemzetiségűek aránya.

A tárgyalások felújítását George Robertson NATO-főtitkár, Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, valamint Mircea Geoana, az EBESZ soros elnökségét ellátó Románia külügyminisztere eszközölte ki csütörtöki szkopjei tárgyalásain. A megbeszélések utáni sajtótájékoztatón Robertson közölte: a harcok elcsitultával a NATO kész csapatokat küldeni, hogy begyűjtse a fegyvereket és a lőszert a térség stabilitását fenyegető felkelőktől.

Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője úgy vélekedett, hogy megfelelő kerékvágásban halad a politikai folyamat és a fegyvernyugvás ügye is Macedóniában. Solana biztos abban, hogy a macedóniai politikai vezetők immár képesek lesznek néhány napon belül megállapodásra jutni.

EBESZ-hez közelálló nyugati források szerint jól halad a fegyveres lázadók visszavonulása a július 5-i tűzszünet kezdete óta elfoglalt állásaikból. Az UCK gerillahadsereg tetovói regionális parancsnoka, Iliri azt közölte az AFP-vel csütörtökön este, hogy a kivonulás gyakorlatilag befejeződött.