Szombaton folytatódnak a macedón béketárgyalások

Biztonsági óvintézkedések miatt elhalasztották pénteken Tetovóban a múlt héten megszakadt béketárgyalások felvételét a macedóniai szláv és albán pártok között, szombaton azonban felújulnak a tárgyalások, ezúttal Ohrid városában.

A péntekre tervezett albán-macedón tárgyalások megtarthatósága akkor vált kérdésessé, amikor péntekre virradóra újabb albán fegyveres provokáció történt a térségben: a Tetovótól 20 kilométerre északnyugatra fekvő Jegunovce közelében a szakadárok tüzet nyitottak egy macedón rendőrőrsre. A támadás félórás tűzharcba torkollott.

Csütörtökön reményre adott okot az a macedón védelmi minisztérium által is megerősített hír, amely szerint az albán gerillák megkezdték kivonulásukat a július 6-i tűzszünet óta elfoglalt macedóniai területekről. A módosított program szerint a macedóniai szláv és albán pártok képviselői szombaton ülnek majd tárgyalóasztalhoz Borisz Trajkovszki macedón elnök jelenlétében, a balkáni ország délnyugati részén fekvő, ezért biztonságosabb Ohrid városában - áll az Európai Unió és az Egyesült Államok békeközvetítőinek közös közleményében.

A tárgyalások központi témája a James Pardew és Francois Léotard nyugati békeközvetítők által kidolgozott rendezési terv lesz, amely előirányozza az albánok részarányának növelését a rendőrségnél és az albán nyelv hivatalossá tételét azokban a térségekben, ahol meghaladja a 20 százalékot az albán nemzetiségűek aránya. A felek közötti bizalom erősítése végett pénteken NATO-tagországok nagykövetei ültek tárgyalóasztalhoz Ljubcso Georgievszki macedón kormányfővel.

Korábban:

Folytatódnak a macedón béketárgyalások