Folytatódnak a macedóniai béketárgyalások

Ismét tárgyalóasztalhoz ülnek a macedón kormány és az albán kisebbség képviselői, azt követően, hogy a Tetovo környékén kirobbant heves harcok miatt egy hete szünetelnek a tárgyalások. A találkozón részt vesznek a macedón és az albán pártok vezetői, a macedón elnök és miniszterelnök, valamint az Egyesült Államok és az EU képviselői. A tárgyalások főbb pontjai az albán nyelvhasználat és a rendőrség átszervezésének kérdései lesznek. 

A macedón kormány képviselői és az albán vezetők felújították a béketárgyalásokat, annak érdekében, hogy véget vessenek a hat hónapja tartó zavargásoknak. Az eredetileg péntekre tervezett tárgyalásokat biztonsági okokból az Ohrid tó partján lévő elnöki rezidencián tartják - írja a BBC.

A tárgyalások egy hete szakadtak meg, amikor heves harcok bontakoztak ki a főként albánok lakta Tetovo városa körül. A megbeszélésen részt vesznek a két macedóniai szláv és a két macedóniai albán politikai párt vezetői, valamint Borisz Trajkovszki elnök és Ljubcso Georgievszki miniszterelnök, továbbá James Pardew, az Egyesült Államok és Francois Léotard, az EU képviselője.

A példátlan biztonsági intézkedések mellett zajló találkozó két sarkalatos pontja az albán nyelvhasználat, illetve a rendőrség átszervezésének kérdése.

[origo]