Halálos áldozatokat követelt a szlovákiai és lengyelországi árvíz

A napok óta tartó heves esőzések miatt kialakult árvíz halálos áldozatokat követelt Szlovákia és Lengyelország katasztrófa súlytotta területein. A Bodrog szlovákiai szakaszán, valamint a Latorcán szombaton elsőfokú készültséget rendeltek el, mert a két folyó vízszintje jelentős mértékben emelkedett. Lengyelországban Sandomierz városából 3 ezer embert kellett evakuálni az árvíz miatt.

Pénteken éjszaka a szlovákiai Ólubló járásban emberéletet követelt a heves esőzések következtében kialakult árvíz. Az áldozat egy 25 éves fiatalember, aki áramütés következtében halt meg, amikor a házuk pincéjéből megpróbálta kiszivattyúzni a vizet.

Szlovákia keleti részén péntekről szombatra virradó éjszaka ismét esőzések voltak, így a kisebb folyók és a patakok vize mérsékelten ismét emelkedett. Nagykaposnál a Latorcán, Bodrogszerdahelynél pedig a Bodrogköz szlovákiai részét határoló Bodrogon szombaton reggel elsőfokú készültséget rendeltek el, mert az Ukrajnából érkező vizek az éjszaka a Latorca szintjét 24, a Bodrogét 18 centiméterrel emelték meg.

Lengyelország árvíz sújtotta területein is újabb két ember vált az ítéletidő áldozatává. A dpa jelentése szerint a délnyugat-lengyelországi Makow Podhalanskiban a takarítási munkálatok során egy fiatalember holttestét fedezték fel, a közép-lengyelországi Polaniec közelében egy falusi férfi fulladt vízbe. A tűzoltóság közleménye szerint, az ország déli részén stabilizálódott a helyzet. Ha nem lesznek további esőzések délen nem várható újabb katasztrófa.

Szombat reggel az árvíz elérte Sandomierz városát, ahonnan 3000 embert szállítottak biztonságos helyre. Annak ellenére, hogy a vízszint most magasabban állt, mint a négy évvel ezelőtti árvíz idején, most nem keletkeztek nagyobb károk. Az éjszaka folyamán tűzoltók, katonák és önkéntesek megállás nélkül dolgoztak a töltések megerősítésén.