Az indiai kormányfő elfogadta Pakisztán meghívását

Atal Behari Vadzspaji indiai miniszterelnök vasárnap bejelentette: elfogadta Pervez Musarraf pakisztáni elnök Pakisztánba szóló meghívását, hogy a kölcsönös megbékélés érdekében új tárgyalásokat kezdjenek a két ország között fennálló vitás kérdésekről, köztük Kasmír ügyéről.

Atal Behari VadzspajiA két vezető két héttel ezelőtt Agrában megtartott csúcstalálkozója, amely két év óta az első ilyen szintű megbeszélés volt a két ország között, eredménytelenül zárult Az AP jelentése szerint Vadzspaji Bhuvanesvarban, Orisza szövetségi állam fővárosában azt mondta, hogy pártja részéről nem nehezedett rá olyan nyomás, amely a meghívás elutasítását szorgalmazta volna. Mindazonáltal utalt arra, hogy látogatás időpontjáról és helyéről még nem született döntés.

A zömmel muszlimok lakta Kasmír hovatartozása két háborút váltott ki a három közül, amelyet az egyaránt 1947-ben függetlenné vált India és Pakisztán folytatott egymással. A zömmel hinduk lakta Indiának Dzsammu és Kasmír az egyetlen muszlim túlsúlyú tartománya. A tartományban zajló véres felkelés az elmúlt évtizedben több mint 30 ezer ember halálát okozta.

A kasmíri muszlim szeparatisták harcát aktívan támogatják olyan pakisztáni szélsőséges vallási mozgalmak, amelyek sohasem riadtak vissza az erőszaktól és sok fegyveres mozgósítására képesek.