Bonyodalmak Nastase nyilatkozatai körül

Sajátos formáját választotta a helyreigazításnak hétfőn a Rompres hivatalos román hírügynökség, amikor egy nappal elhangzása után teljes terjedelemben közzétette azt a beszédet, amelyet Adrian Nastase miniszterelnök mondott el Rimnicu Valceában a román himnusz napja alkalmából.

A román tájékoztatási minisztérium közvetlen irányítása alatt álló hírügynökség természetesen már vasárnap beszámolt a beszédről, amelyből azt emelte ki az első helyen, hogy Adrian Nastase kijelentette: Románia semmilyen formában nem fogadhatja el a határon túli magyarokról szóló törvény végrehajtását saját területén. A jelentés alapján így ismertette a beszédet a román közszolgálati rádió és a televízió - és természetesen a román hírügynökséget, rádiót és televíziót figyelő külföldi tudósítók is.

A Rompres által idézett miniszterelnök kijelentés azért is keltett nagy figyelmet, mivel Adrian Nastase egy nappal korábban a magyar kormányfővel, Orbán Viktorral tartott tárgyalása után a közös sajtóértekezleten úgy fogalmazott: véleménye szerint a magyar státustörvény nehezen lesz alkalmazható Románia területén.

Mindenki, aki figyelemmel kísérte a magyar státustörvény kapcsán addig elhangzott román kormányfői megnyilvánulásokat, erre a megfogalmazásra felkapta a fejét, hiszen Adrian Nastase korábban mindig azt mondta: a státustörvény elfogadhatatlan Románia számára, a román kormány megakadályozza annak végrehajtását saját területén.

A Rompres tudósítása szerint Adrian Nastase gyorsan "helyére tette a dolgokat". Igaz egyik elődjétől - Radu Vasilétől - eltérően nem szinte azonnal, néhány óra múltán, hanem majd egy teljes nap elteltével cáfolta egy más helyszínen román hallgatóság előtt azt, amit a magyar miniszterelnök társaságában a nemzetközi sajtó előtt mondott.

A miniszterelnöki beszéd teljes szövegének alapos késéssel történt közzététele újabb fordulatot hozott: abban ilyen mondat egyszerűen nincs. A teljes szöveg arról tanúskodik, hogy Adrian Nastase Rimnicu Valceában ugyanazt mondta, mint Marosvásárhelyen. Mindkét helyen úgy fogalmazott, hogy szeptemberben a román-magyar kormányközi vegyes bizottság keretében megtörténhet a román és a magyar álláspont közös nevezőre hozása. Ha ez nem sikerül, a kérdés a román parlament elé kerül, s majd a törvényhozás dönt, azoknak a határozatainak megfelelően, melyeket a kisebbségek érdekében hozott.

Az elemzők és a tudósítók most már csak azon gondolkodhatnak, hogy valójában mit is mondott Adrian Nastase Rimnicu Valceában.

Korábban: Nastase mégis nemet mond a státustörvényre