Bulgáriában elavult atomerőmű üzemel

Az Európai Unió öt év múlva bezárná Bulgária egyetlen atomerőművét. A bolgár kormány viszont még több mint tíz évig működtetné az öreg, elavult atomreaktorokat.

Bulgária 2010-2012-ig kívánja működtetni a kozluduji atomerőmű elavult berendezéseit. Teszi ezt annak ellenére, hogy az Európai Unió arra kérte, legkésőbb 2006-ig teljesen zárja be a létesítményt - emlékeztet az osztrák Der Standard című lap.

A bolgár parlament hétvégi ülésén Veszelin Bliznakov, az energiaügyekkel foglalkozó bizottság elnöke bejelentette, hogy maga II. Szimeon, a jelenlegi miniszterelnök személyesen foglalkozik az üggyel. Ő próbálja indokolni nemzetközi fórumokon, hogy az atomerőmű további működtetése elengedhetetlen Bulgária számára, és bezárására mindenképp csak jóval később kerülhet sor.

A kozluduji erőmű négy elavult blokkal üzemel, 1999 novemberében megállapodás született arról, hogy az 1974-ben beindított 1-es és 2-es blokkot 2003-ig bezárják. A további két, 1979-től üzemelő blokk bezárásáról a bolgár kormánynak 2002-ig kellene megállapodnia az Európai Bizottság szakértőivel, akik 2006-nál tovább nem engednék az üzemben tartást. Bulgária egyetlen nukleáris erőműve az ország energiatermelésének 40 százalékát adja.