Nő a skinheadek száma Németországban

Már meghaladja a tízezret a bármilyen erőszakos cselekményre kész bőrfejűek és szélsőjobbosok száma Németországban. Nő a támogatottsága az NPD-nek, a Németországi Nemzeti Demokrata Pártnak is, mely sok idegengyűlölő megmozdulás szervezőjeként ismert.

Egyre többen vannak, erősebbek, jobban szervezettek, és egyre többet jelennek meg a médiában. Növekedőben van a skinheadek száma, ami miatt Németországban mind többen komolyan aggódnak - áll abban a Heinz Fromm-mal, az alkotmányvédelmi szövetség vezetőjével készült interjúban, mely a Der Tagesspiegel című német lapban jelent meg.

A tavalyi évben 9700 újnácit és bőrfejűt regisztráltak, az idén a számuk már jóval meghaladja a 10 ezret. Forrófejűekből álló kész hadsereg, amely nem utasítja el az erőszakot sem - folytatja Fromm. Az utóbbi hónapokban igen aktívak az NPD-hez, a német politikai életben hivatalosan jelen lévő három neonáci párt egyikéhez tartozók is. (A másik két párt a Német Néppárt és a republikánusok pártja.) Az NPD az év első hat hónapja alatt több mint negyven rendezvényt, tüntetést szervezett.

A német hatóságok is egyre komolyabb ellenőrzéseket indítanak. Tavaly a német kormány és az ország parlamentje az alkotmánybíróság elé utalta a Nemzeti Demokrata Párt ügyét, azt remélve, hogy be lehet tiltani a szervezetet. Azzal érveltek, hogy a párt a mozgatórugója sok, külföldiek ellen végrehajtott bűncselekménynek, melyek rettegésben tartják az országot, és némiképp egész Európát. Fromm optimista, és elképzelhetőnek tartja, hogy a közeljövőben várható bírósági döntés után a párt be kell hogy szüntesse működését.

Ajánlat:

Cikk a német szélsőjobboldali erőszakról
(angolul)