Törökország is bérbe adná F-16-osait

A Honvédelmi Minisztérium szóvivője sem megerősíteni, sem megcáfolni nem kívánta azt az információt, amely szerint az amerikai és a svéd kormányzat után a napokban a török kabinet is ajánlatot tett a Magyar Honvédségnek a használt vadászrepülőgépek beszerzésével kapcsolatban.

A tv2 Tények című műsorában elhangzott információk szerint a török üzleti konstrukció nem csak anyagilag, hanem technikailag is a legelőnyösebb a honvédség számára. A török kormánytól ugyanis az eddigi 200-210 millió dolláros ajánlatnál olcsóbban, 150 millió dollárért bérelhetne Magyarország F-16-os vadászgépeket. Sőt, a török kabinet - az amerikaival szemben - a legmodernebb, F-16 C, és D harci gépeket adná.

Szabó János honvédelmi miniszter pénteken úgy nyilatkozott, hogy a tárca szakértői augusztus végére alaposan megvizsgálják a vadászrepülőgép-bérléssel kapcsolatos amerikai és svéd ajánlatokat, azonban a török ajánlatról nem tett említést.

A svéd kormányzat szakértői pénteken tárgyaltak Budapesten a svéd-angol fejlesztésű Gripen típusú repülőgépekről szóló ajánlatukról, míg az amerikaiak a hét első felében tájékoztatták a magyar szakértőket az F-16-osokról. A miniszter beszámolt arról, hogy részletesen elemezni fogják azokat a javaslatokat, amelyeket az amerikai, illetve a svéd kormányzat szakértői ismertettek. A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az ajánlatokról, illetve az árakról nem közölhet részleteket, mert azok titkosak.

A Honvédelmi Minisztérium szóvivője felhívta a figyelmet arra, hogy a minisztérium az elmúlt évben több kormánytól is ajánlatot kért használt vadászrepülőgépek beszerzésére.