Belgrádban tárgyal a boszniai szerb kormányfő

A boszniai szerb kormányfő, Mladen Ivanic Belgrádban a kétoldalú együttműködés szorosabbra fűzéséről tárgyalt kedden jugoszláv és szerb vezetőkkel. A Bosznia-Hercegovina mintegy felén kialakított boszniai Szerb Köztársaság (RS) kormányfőjét külön-külön fogadta Vojislav Kostunica jugoszláv elnök, Dragisa Pesic jugoszláv és Zoran Djindjic szerb miniszterelnök.

Kostunica hangsúlyozta az 1992-95-ös boszniai háborút lezáró daytoni békeegyezmény, illetve az 1999-es jugoszláviai NATO-csapásokat lezáró BT-határozat betartásának, valamint a mostani Jugoszlávián belüli viszonyok mielőbbi átalakításának fontosságát. Ivanic és Djindjic pedig, lényegében egy szabadkereskedelmi megállapodásra célozgatva, ama várakozásukat fejezték ki, hogy augusztus végére megteremtődnek a Jugoszlávia és Bosznia-Hercegovina közötti vámakadályok lebontásának feltételei.

Bosznia-Hercegovina Horvátországgal már kötött hasonló egyezményt, de Jugoszláviával még nem. Ivanic és Djindjic bejelentette egy, a szerb kereskedelmi és a boszniai szerb ipari miniszter alkotta testület felállítását is, amely összehangolja majd a kétoldalú együttműködési stratégiát.

Jugoszlávia a Slobodan Milosevic volt jugoszláv elnök nevével fémjelzett előző belgrádi vezetés tavalyi bukása után már rendezte kapcsolatait Bosznia-Hercegovinával, ez év elején pedig különleges kapcsolatok létesítéséről írt alá megállapodást az RS-szel. A kapcsolatok erősítése a jelek szerint egyes pártvonalakon is folyik.

Kostunica - aki a tavalyi elnökválasztáson legyőzte Milosevicet, egyes kommentárok szerint pedig most volt Milosevic-híveket kíván elhódítani - hétfőn megállapodást írt alá az általa vezetett Szerbiai Demokrata Párt és a boszniai Szerb Demokrata Párt (SDS) együttműködéséről.

Az SDS-t, a boszniai szerbek legerősebb pártját Radovan Karadzic, a boszniai szerbek háborús bűnökkel vádolt egykori elnöke alapította, bár SDS-vezetők szerint már nincs befolyása a pártra. Az egyezség megfigyelők szerint azonban nem arat nagy tetszést Nyugaton, amely továbbra is bizalmatlan az SDS iránt.