A túszok meggyilkolásával fenyegetőznek azok a fegyveresek, akik kedden kerítettek hatalmukba egy autóbuszt 41 utassal a fedélzetén Oroszország déli részén. A túszejtők helikoptert, fegyvereket, egyebek között 6 gépfegyvert és 2 gránátvetőt követelnek. További követelésük, hogy a hatóságok engedjenek szabadon öt csecsent, akit korábban repülőgép-eltérítésért börtönbüntetésre ítéltek.

A Nyevinnomiszkből Sztavropolba tartó menetrendszerű autóbuszon 41 ember ejtettek túszul a fegyveresek, és Minyeralnije Vodi felé vették az irányt, vagyis a legközelebbi repülőtér felé indultak. Útközben szabadon engedtek hat embert: három gyermeket és két nőt, továbbá az egyik sofőrt, akinek a támadás során átlőtték a lábát. Az elrabolt buszt egy ideig az orosz rendőrség különleges egységei kísérték, majd néhány tucat kilométerre Minyeralnije Voditól teherautókkal eltorlaszolták az utat, egy híd közelében.

Korábbi hírek szerint a hatóságok akciót indítottak a túszok kiszabadítására, ezt azonban kora délutánig nem erősítették meg. A függetlenséget támogató csecsen vezető, Aszlan Maszhadov hivatala elítélte a dél-oroszországi túszejtést.

Korábbi cikkünk:

36 embert ejtettek túszul egy buszon Dél-Oroszországban