Havelt is nyugtalanítja a brit "utasszűrés"

Václav Havelt nyugtalanítja a brit bevándorlási hivatalnokok prágai tevékenységével összefüggő néhány jelenség, s ezért felhívja a figyelmet arra, hogy az ellenőrzések során tiszteletben kell tartani az emberi jogokat, és bizalmasan kell kezelni a személyi adatokat.

A cseh államfő véleményét az ügyben Martin Krafl, az elnöki iroda szóvivője közölte kedden délután az újságírókkal. "Bár az elnök megérti a brit fél indítékait, amelyek az intézkedés bevezetését kiváltották, bizonyos jelenségek nyugtalanítják" - tolmácsolta Havel véleményét mindenfajta pontosítás nélkül a szóvivő. Kifejtette: Havel szerint tiszteletben kell tartani az emberi jogokat, és a bizalmasan kell kezelni a személyes adatokat. "Ha ezeket az elveket az ellenőrzések során megsértik, úgy ez az eljárás a továbbiakban elfogadhatatlan" - szögezte le Havel.

A cseh államfő szerint a brit ellenőrzések körüli helyzet "felemás és ellentmondásos", ezért üdvözli, hogy az emberi jogi aktivisták jelen akarnak lenni az ellenőrzéseknél. "Ugyanakkor az egész ügyben a legfontosabbak a dolog gyökerei, elsősorban a cseh többségi társadalom fokozódó rasszista és diszkriminatív álláspontja a romákkal szemben. Az állami és a társadalmi szervezeteknek nagyobb figyelmet kell szentelniük annak, hogy ezen problémák okait eltávolítsák" - mutatott rá Havel.

Korábban:

Diszkriminatív a cseh romák repülőtéri ellenőrzése