A szicíliai Etna tűzhányó lávája kedden elnyelt egy sífelvonó-állomást és néhány, az épületek megóvására emelt védőgátat.

Az olvadt kőzet folyamatos előrenyomulásával egyre kevesebb a remény arra, hogy sikerül megmenteni a Rifugio Sapienza nevű üdülőhelyet. A vulkán szünet nélkül táplálja a lávafolyamot. Egy város sincs veszélyben, de a tűzfolyam napok óta ostromolja Rifugio Sapienzát.

A népszerű településen a múlt héten a láva egy autóparkolót, és a sífelvonó egy részét nyelte el. Hétfő éjszaka, miközben a 150 méter szélességűvé duzzadt füstölgő folyam a település felé tört, lángra kapott a sífelvonó alsó állomása. A láva elnyelt egy kis épületet, amelyben a síoktatók felszereléseit tárolták. Kedden az olvadt kőár két védőfalat temetett maga alá.

A mentőalakulatok földgyalukkal igyekeztek megerősíteni az utolsó töltést és vízcsóvával lehűteni a lávát, amelynek hőmérséklete a szakértők szerint eléri a 1050-1090 Celsius fokot. A folyam közelében lévő hatezres lélekszámú Nicolosi település nincs veszélyben. A forró láva néhány napja négy kilométerre a településtől megállt és azóta sem mozdult.