Arafat nemzetközi megfigyelőket kér

Jasszer Arafat palesztin elnök szerint nemzetközi megfigyelőkre lenne szükség ahhoz, hogy elejét lehessen venni a Közel-Keleten dúló erőszak ellenőrizhetetlenné válásának.

A 24 órás látogatásra szerdán Rómába érkezett palesztin vezető kijelentette: csütörtöki találkozójukon Silvio Berlusconi olasz kormányfőt arra fogja kérni, hogy támogassa nemzetközi megfigyelők kiküldését a térségbe, de azt nem közölte, hogy szerinte pontosan hová is kellene telepíteni őket.

Arafat szerdán találkozott Carlo Azeglio Ciampi olasz államfővel és Renato Ruggiero külügyminiszterrel. Csütörtökön Berlusconi kormányfőn kívül a római polgármesterrel, valamint ellenzéki vezetőkkel találkozik, és fogadja őt II. János Pál pápa.

Az olasz külügyminisztérium Arafat érkezésekor nyilatkozatban erősítette meg, hogy Róma támogatja az úgynevezett Mitchell-tervet, amely fegyverszünetet irányoz elő a palesztinok és Izrael között, mely fegyverszünetet aztán bizalomerősítő intézkedéseknek, majd a béketárgyalások folytatásának kellene követnie.