Felrobbantották a cápaőrületet kiváltó bálnát

Felrobbantották azt a bálnát Ausztrália partjainál, amelynek teteme több tucat fehér cápát, és rájuk kíváncsi turistákat vonzott. A turisták felelőtlenül incselkedtek a tetemből lakmározó ragadozókkal, felháborodást váltva ki a helyi politikusokból.

Felrobbantották a veszélyes turistalátványosságnak számító bálnatetemet az ausztráliai Adelaide partjainál jelentette a BBC. A múlt héten, tévéfelvételeken mutatták be, amint turisták incselkednek a halott bálna testéből falatozó fehér cápákkal. Többen a ragadozók fejét simogatták, egy vakmerő turista pedig még a tetem hátára is felmászott, hogy pózoljon az őt fényképezőknek.

Az eset miatt az egyik ausztrál tagállam felháborodott környezetvédelmi minisztere törvénymódosítás indítványozását helyezte kilátásba, ami szerint kiterjesztenék az élő bálnák turisták általi megközelítésének tilalmát a halott tengeri emlősökre is. A politikus szerint csak így lehet megóvni azokat az embereket, "akik túl ostobák ahhoz, hogy vigyázzanak magukra".

A dél-ausztráliai rendőrség három robbanótöltetet helyezett el a bálna gyomrában, majd elvontatták a testet a hajózó útvonalról. Ezután felrobbantották a tölteteket, hogy meggyorsítsák a tetem felbomlásának folyamatát.

"Az akció sikeres volt, már nem okoz problémát a néhai cet" - közölte a rendőrség szóvivője. A tengerészeti hivatalnokok szerint a bálna valószínűleg természetes halállal halt meg.

Az ausztráliai vizek a világ legveszélyesebbjei közé tartoznak. Tavaly a cápatámadások száma rekordnagyságot ért el. A világ összes - kétezer - cápatámadása közül tíz végződött halállal, ezek közül három ausztrál vizeken történ, ahol a nagy fehér cápák támadtak. Három másik ausztráliai haláleset is nagy valószínűséggel cápák számlájára írható, de az áldozatok maradványait vagy meg sem találták, vagy olyan sokat voltak a vízben, hogy nem lehetett megállapítani, haláluk előtt vagy után harapták meg őket a ragadozók.

Szakértők szerint elsősorban a túlhalászással okolható a megszaporodott cápatámadások száma, mivel a csökkenő halmennyiség a parthoz közelebbi vizekbe kényszeríti a ragadozókat - írja a BBC.

Ajánlat:

A cápatámadásokról

A fehér cápákról

Korábban:

A cápaőrület bosszantja a minisztert