Tajvanon még 150 embert keresnek a tájfun után

Tajvanon még mindig kutatnak a mentőalakulatok a torai tájfun áldozatai után. Eddig 61 halálos áldozata van a tájfunnak, és több mint 150 embert még keresnek. Az anyagi károkat 40 millió dollárra becsülik.

Tajvanon még mindig kutatnak a mentőalakulatok a torai tájfun áldozatai után. Az összeomlott házak között, és a folyók partjain keresik túlélőket. A tájfun eddig megölt 61 embert és több mint 150-et még mindig keresnek. A BBC információi szerint a Fujian tartomány alacsonyabban fekvő részeiről közel 3 000 embert kellett kitelepíteni.

Több mint 3000 katona segít a keresésben, de nem nagyon reménykednek abban, hogy újabb túlélőket találnak. A mostani tájfun volt a legpusztítóbb azóta, hogy tavaly októberben a Xangsane tájfun megölt 89 embert.

Kína is igyelmeztette lakosságát a veszélyre, de mire a tájfun elérte partjait kedd reggel, már egy trópusi viharrá szelídült. Délutánra a szél sebessége is csökkent, és a meteorológusok bejelentették, hogy a veszély elmúlt.

Tajvanon a leginkább sújtott tartomány Hualien, ahol a 150 kilométer per órás szél és a viharos eső sziklákat mozdított el, földcsuszamlásokat és árhullámokat okozott.

Nantou középső részén - ahol még mindig nem heverték ki a két évvel ezelőtti súlyos földrengés csapásait -, rizsföldek és banánligetek kerültek víz alá. A termésben és állatokban keletkezett károkat 40 millióra becsülik.

A földcsuszamlások járhatatlanná tették a hegyi utakat, és hidakat mosott el a víz. A tájfun - ami hétfőn csapott le a szigetre - energia-kimaradást okozott közel 350 000 otthonban, és tönkretette a sziget földi, légi és vízi közlekedését. Az utak még kedden is járhatatlanok voltak, de a légi közlekedés nagyjából már helyreállt.

Ez a tájfun ebben az évben már a hatodik vihar, amely sújtja Tajvant. Múlt hónapban az Utor tájfun több mint 150 embert ölt meg Kelet-Ázsiában. Egy a richter skála szerinti 4,9 erősségű földmozgás is volt hétfőn Hualien-ben, de erről ennek áldozatairól illetve károkról nem érkeztek jelentések.

Ajánlat:

A tajvani meteorológiai szolgálat

A BBC térképe a vihar sújtotta területről