Kémkedés miatt ismét vádat emeltek egy kínai származású amerikai tudós ellen Kínában. Korábban két másik tudóst már elítéltek hasonló vádak alapján, majd kiutasították őket az országból.

A vád az amerikai tudós ellen a nemzetbiztonság veszélyeztetése - közölte szerdán egy hongkongi emberi jogi szervezet. A Vu ugyanis részt vett egy könyv szerkesztésében, amely állítólagos leleplezéseket tartalmazott arról, hogy milyen viták voltak 1989 tavaszán a kínai állami és pártvezetők között a Tienanmen téri tüntetések elfojtásával kapcsolatban. Feltehetőleg ezzel a könyvvel függ össze őrizetbe vétele és a vádemelés.

Vu a nyolcvanas években egy kínai pártiskola oktatójaként dolgozott, később a szigorú pártellenőrzés alatt működő hivatalos sajtóban tevékenykedett újságíróként. E munkakörei révén a kínai közvélemény elől elzárt információkhoz is hozzájutott. Valószínű, hogy még George Bush amerikai elnök októberre tervezett kínai látogatása előtt megtartják az április 8-án őrizetbe vett, 46 éves Vu Csien-min perét.

A közelmúltban több kínai születésű amerikai tudós került a hatóságok őrizetébe. Kettőt júliusban bíróság elé is állítottak, és súlyos börtönbüntetésre ítéltek Tajvan javára végzett kémtevékenység vádjával, de közvetlenül az ítélethirdetés után kiutasították őket Kínából, nyilvánvaló összefüggésben Colin Powell amerikai külügyminiszter pekingi látogatásával.