Kutyafalkák uralják Bukarest utcáit

Elvadult kutyafalkák uralkodnak Bukarestben. Az utóbbi évtizedekben rendkívüli mértékben elszaporodtak a kóbor ebek. A belváros kivételével mindenütt megtalálhatóak a félig elvadult állatok. A közelükben élőket nem bántják, de az idegenek nem érezhetik magukat biztonságban. Naponta 60 kutyaharapásról érkezik jelentés. A hatóságok tehetetlenek, sok bukaresti ugyanis ragaszkodik a kutyákhoz.

Bukarestben több százezer kóbor kutya rémisztgeti a külvárosok lakóit. Míg Budapesten az állatvédők becslése szerint 15- 20 ezerre tehető a gazdátlan és kóbor kutyák száma, a román fővárosban ennek tízszerese: 150- 200 ezer eb kóborol az utcákon.

Az utóbbi évtizedben a bukaresti hatóságok tehetetlennek bizonyultak a kérdésben. Csak annyi eredményt tudnak felmutatni, hogy a belvárosból kiűzték az ebeket. A román főváros többi részén viszont továbbra is a kutyafalkák uralkodnak. Különösen a biciklisták és az idegenek érezhetik veszélyben magukat: őket gyakran megtámadják a kutyák. Naponta 50-60 kutyaharapásról érkezik bejelentés. A harapások nagy része nem súlyos, maradandó sérülés vagy haláleset nem fordult elő az utóbbi években - mondta az [origo]-nak egy bukaresti lakos.

Annak ellenére, hogy a közel kétszázezer kutya jelentős probléma a város életében, a bukarestiek mégis ragaszkodnak az ebekhez. Sokan etetik a közelükben élő kutyákat. Ha a sintérek begyűjtik az ebeket, a menhelyekről a bukarestiek kiváltják, és visszaviszik az állatokat.

Amikor pedig a főpolgármester elrendelte a kóbor állatok kiirtását, az állatvédő szervezetek mellett a helyi polgárok is azonnal a kutyák védelmére keltek. Ráadásul még Brigitte Bardot is Bukarestbe utazott tavaly ősszel, hogy a helyszínen vegye védelmébe a kutyákat. Így a polgármester kezdeményezése néhány állat agyonlövetése után megakadt. A kutyák elterjedésének jótékony hatása is van: nincsenek patkányok a városban.

K.G.