Kim Dzsong Il Moszkvában tárgyal

Lenin mauzóleumának megtekintésével kezdte meg Kim Dzsong Il hivatalos moszkvai látogatását. Az észak-koreai vezető kilenc napos vonatút után péntek este érkezett meg az orosz fővárosba, ahol Putyin orosz elnökkel gazdasági és biztonságpolitikai kérdésekről tárgyal.

Lenin mauzóleumához vezetett Kim Dzsong Il első útja, miután megérkezett Moszkvába. Az észak-koreai vezető pénteken este érkezett meg az orosz fővárosba, kilenc napos vonatút után. A politikus ugyanis retteg a repüléstől - írta a BBC.

A városnézés után Vlagyimir Putyin és Kim Dzsong Il szombat délelőtt a Kremlben folytatott megbeszélést egymással. Elsősorban biztonságpolitikai kérdésekről beszéltek. A két fél a stratégiai stabilitás alapkövének nevezte a rakétaelhárító rakétarendszerek korlátozásáról szóló 1972-es ABM-szerződést. ( Az Egyesült Államok tervezett rakétapajzsa megsértené az egyezményt.)

A két államfő leszögezte: az Egyesült Államok által bírált észak-koreai rakétaprogram békés jellegű, és nem jelent fenyegetést az Észak-Korea szuverenitását tiszteletben tartó országokra, az ABM-szerződés pedig a világ stratégiai stabilitásának, illetve a stratégiai fegyverek jövőbeni csökkentésének alapköve.Kim Dzsong Il közölte, hogy Phenjan 2003-ig fenn fogja tartani a rakétakísérletekre meghirdetett moratóriumot - írta az MTI.

Az Egyesült Államok egyebek között éppen az észak-koreai rakétaprogram jelentette veszélyre szokott hivatkozni, amikor az amerikai országos rakétavédelmi rendszer (NMD) kiépítésének szükségességét indokolja. Moszkva élesen ellenzi az NMD kiépítését, üdvözölte az észak-koreai rakétaprogram békés jellegének deklarálását.

Korábban:

Moszkvába érkezik Kim Dzsong Il