Ellenzéki szerepre készül a szlovákiai magyarok pártja

A szlovákiai Magyar Koalíció Pártja elnökségének esti ülése után a szervezet vezetőségének tagja Duka-Zólyomi Árpád az [origo]-nak elmondta, hogy egyre valószínűbb a magyar párt kilépése a Dzurinda-kormányból.

A testület újból egyhangúlag megerősítette a július 5-i határozatát, amelyben azt javasolja majd az országos tanács tagjainak, hogy a párt vezetését hatalmazzák fel a kormánykoalíció felmondására.

 Augusztus 10-én, pénteken az elnökség részletekbe menően kidolgozza és véglegesíti a határozatot, számba veszi, hogy milyen következményekkel járhat a koalíció elhagyása és, hogy milyen politikát kövessen azután a párt. A magyar politikai szervezet nem szeretné, ha megbukna a kormány, mert ahogy Duka-Zolyómi Árpád fogalmazott a jelenlegi ellenzék politikai céljai még távolabb állnak az MKP céljaitól, ezért elképzelhető, hogy egyes kérdésekben kívülről támogatják majd a kormányt. A koalíciós vitát kirobbantó közigazgatási törvényről az MKP várhatóan nem fog többet tárgyalni a kormánypártokkal. A politikus rendkívül kevés esélyét látja a további egyeztetéseknek, de annak lehetőségét nem zárta ki. A koalícióból való kilépésről szóló végső döntést az augusztus 25-én ülésező országos tanács hozza meg.  

Duray Miklós, az MKP alelnöke korábban azt nyilatkozta, hogy a szlovákiai magyarok számára hátrányos közigazgatási törvény elfogadásával nyilvánvalóvá vált, hogy az 1998-ban alakult szlovák kormánykoalíció már csak papíron létezik. Duray szerint a szlovák parlamentben ugyanis egy olyan politikai tábor állt össze, amelynek a mozgatórugója a magyarellenesség.

A szlovák parlament július 4-én leszavazta azt a közigazgatási törvénytervezetet, amely létrehozott volna egy magyar többségű megyét is. A döntés szerint az országban nem tizenkét megye és tizenkét megyei önkormányzat, hanem nyolc megye és nyolc megyei önkormányzat jön létre. Ezzel megerősítették a Meciar-kormány által megteremtett korábbi közigazgatási állapotokat. Így nem jön létre a magyarok statisztikai többségét szavatoló közigazgatási egység sem, amelynek kialakítását a Magyar Koalíció Pártja szorgalmazta.

[origo]