Harapós medve fosztogat a Tátrában

Félő, hogy ki kell lőni az a fiatal medvét, aki egyre veszélyesebb módon kutat élelem után a menedékházak környékén. Eddig három turistát harapott meg.

Agresszív fiatal medve riogatja már hetek óta a turistákat a Magas-Tátrában. Eddig három embert harapott meg. Legutóbb szombaton marta meg egy turista lábát a Rysy nevű tátrai csúcs alatt.

A tátrai nemzeti park erdőfelügyeletének munkatársai szerint a medve korábban a Tátra lengyelországi oldalán élt, ahol a lengyelek nyilvántartásba vették és meg is jelölték. Az állat "határátlépését" nyilván az indokolta, hogy a Rysy oldalán álló menedékház kukáiban bőséges táplálékforrást talált. Úgy tűnik azonban, hogy az éhes, vagy talán csak túlságosan falánk állat nem éri be a kukázással, mert néhány napja betört egy másik tátrai menedékház raktárába, ahonnan jelentős mennyiségű élelmiszert zsákmányolt.

A tátrai erdészek feltételezése szerint a medve már olyannyira hozzászokott az ember közelségéhez, hogy a vadonban, a saját életterében, a medvék között már nem tud élelemhez jutni. A tátrai nemzeti park munkatársai már többször megpróbálták visszakergetni, vagy visszacsalogatni az erdők ember nem járta sűrűjébe, de a próbálkozás nem vezetett eredményre: az állat mindig visszatért. Időközben különféle állatkerteknek is felkínálták a medvét, de sehol sem fogadták be. Valószínű, hogy a szegény éhenkórász állatot rövidesen befogják és messzebbre szállítják, de az sem kizárt, hogy kilövik, mert egyszer nagyra nő, és félő, hogy akkor is agresszívan próbál majd élelemhez jutni.