Közös rohamrendőrséggel fékeznék meg az antiglobalizációs tüntetőket

Németország olyan különleges nemzetközi rohamrendőrség létrehozását javasolja, amely képes lehet megvédelmezni a magas szintű találkozók résztvevőit a globalizációellenes tiltakozóktól.

A közös rohamrendőrséggel kapcsolatos indítványt az Európai Unió belügyminiszterei a jövő hónapban vitatják meg - jelentette be hétfőn Berlinben a német belügyi szóvivő. Rainer Lingenthal hozzátette, hogy átfogó elképzelésről van szó, s ennek részleteit kívánja tisztázni kollégáival a tárca vezetője, Otto Schily a szeptember 28-i belgiumi összejövetelen.

Schily egy vasárnapi interjúban kifejtette, hogy elejét kell venni a nemzetközi találkozókat megzavaró olyan akcióknak, mint amilyenek legutóbb a genovai G8-as fórum esetében is lezajlottak. Az olasz belügyminiszter, Claudio Scajola támogatásáról biztosította a német javaslatot, Romano Prodi, az Európai Bizottság olasz elnöke ellenben elzárkózott az ötlet kommentálásától.

A francia belügyminisztérium egyik illetékese úgy nyilatkozott: a német tervet alaposan tanulmányozni kell, mielőtt igent vagy nemet mondanának rá.