Nőtt a kolerás megbetegedések száma Oroszországban

Az utóbbi napokban újabb öt koleraesetet észleltek az Oroszországhoz tartozó Tatárföld fővárosában, Kazanyban, ahol immár 67-re emelkedett a veszélyes kórban negbetegedettek száma. A járványkórházban ápoltak közül 36 a tizenkét éven aluli gyermek.

A járványügyi hatóságok hétfőn szigorú vizsgálatot tartottak a városban, amelynek során számos esetben bírságokat róttak ki és bezárattak több, mint félszáz vendéglátó helyet is. Különös alapossággal vizsgálják azt a 162 embert, akik megfürödtek abban a piszkos víztározóban, ahonnan feltételezhetően kiindult a járvány.

Gennagyij Onyiscsenko, Oroszország járványügyi főorvosa biztosra veszi, hogy hamarosan sikerül megfékezni a kolerát, ugyanakkor aggódik Kazany közműveinek állapota miatt, és azok rekonstrukciójához egyenesen Mintimer Sajmijev tatár elnök segítségét kérte.

Moszkva járványügyi főorvosa, Nyikolaj Filatov hétfőn ismételten megerősítette, hogy a fővárosban nem észleltek kolerás megbetegedést, és az a három ember, akit eddig ilyen fertőzés gyanújával szállítottak kórházba, tünetmentesnek bizonyult.

A moszkvai repülőtereken és pályaudvarokon továbbra érvényben vannak a biztonsági rendszabályok: a járványügyi szakemberek kikérdezik egészségi állapotukról a Kazanyból érkezőket.

Oroszországban - és több volt szovjetköztársaságban - rendszeresen felüti fejét a kolera, Moszkvában viszont 1998 óta nem észleltek fertőzést. A tatár fővároson kívül eddig Volgográdban észleltek koleramegbetegedéseket.