Terjed a kolera Oroszországban

Az utóbbi napokban újabb öt koleraesetet észleltek az Oroszországhoz tartozó Tatárföld fővárosában, Kazanyban. Ezzel 67-re emelkedett a veszélyes betegségben szenvedők száma. A járványt az okozta, hogy egy piszkos víztározóban fürödtek a helyiek.

A járványügyi hatóságok hétfőn szigorú vizsgálatot tartottak Kazanyban, ahol többen kolerában betegedtek meg az utóbbi napokban. Az ellenőrzések során több esetben bírságokat róttak ki, bezárattak több mint ötven vendéglátó helyet is. Különös alapossággal vizsgálják azt a 162 embert, akik megfürödtek abban a piszkos víztározóban, ahonnan feltételezhetően kiindult a járvány. Valószínűleg a város rossz állapotú közművei is szerepet játszanak a kolera terjedésében.

Moszkva járványügyi főorvosa, Nyikolaj Filatov hétfőn elmondta, hogy a fővárosban nem észleltek kolerás megbetegedést. Korábban három moszkvait is kolerára utaló jelekkel szállítottak kórházba, de mindhárman tünetmentesnek bizonyultak. A moszkvai repülőtereken és pályaudvarokon továbbra érvényben vannak a biztonsági rendszabályok: a járványügyi szakemberek kikérdezik a Kazanyból érkezőket.

Oroszországban - és több volt szovjet köztársaságban - rendszeresen felüti fejét a kolera, Moszkvában viszont 1998 óta nem észleltek fertőzést. A tatár fővároson kívül eddig Volgográdban betegedtek meg kolerában.