Bíróság előtt a gyermekeit megölő asszony

Szerdán kezdődött annak a texasi asszonynak a bírósági tárgyalása, aki megölte öt gyermekét. Ügyvédei szerint a nő elmebeteg, ezért nem büntethető. Az anya depresszióban szenvedett, mióta negyedik és ötödik gyermekét a világra hozta. A körülbelül fél órás meghallgatáson a vádlott meg sem szólalt.

A 37 éves Andrea Yates június 20-án meggyilkolta a 7 éves Noahot, az 5 éves Johnt, a 3 éves Luke-ot, a 2 éves Pault és a 6 hónapos Maryt. A texasi törvények szerint ahhoz, hogy valakire kiszabják a halálbüntetést, legalább két gyilkosságban kell az illetőt bűnösnek nyilvánítani.

Ügyvédei azt kérték, vizsgálja meg Yatest egy elmeszakértő, és állapítsa meg, indíthatnak-e ellene eljárást. Egy elmeorvosi vizsgálat már készült a nőről, de annak eredményét nem hozták nyilvánosságra, de ismertették a bírósággal kedden.

Yates anyja szerint a nő egyre rosszabbul van, mert egyre tisztább az agya, és egyre jobban tudatában van annak, mit tett.

Az asszony június 20-án kihívta a rendőrséget. A kiérkező járőröknek csak annyit mondott: "megöltem a gyerekeimet". A legfiatalabb öt gyermeket az ágyon találták a rendőrök holtan, lepedőre fektetve. A legidősebb fiú testére a fürdőkádban találtak rá.

A férj, Russel Yates - NASA komputer-specialista a Johnson Űrközpontban - ezalatt munkahelyén volt. Felesége őt is felhívta azzal, hogy menjen haza. "Megkérdeztem: valakivel baj történt? Azt mondta, igen. Megkérdeztem kivel, mindta, hogy a gyerekekkel, mindegyikkel. A szívem összeszorult" - idézte fel a történteket a férj a CNN-nek nyilatkozva. Mikor Russel Yates hazaért, már ott voltak a rendőrök.

Andrea Yates jelenleg pszichiátriai kezelés alatt áll. Védőügyvédje szerint alig bír velük kommunikálni.